ensl


Predstava-Črni kos.jpg

Črni kos

Hudič je nekoč prevzel podobo kosa ter poletel v obraz svetega Benedikta, ki je ob tem začutil neobvladljivo poželenje do nekega dekleta, ki ga je nekoč srečal. V želji, da se reši pohote, je s sebe strgal obleko ter se gol vrgel v grm poln trnja. (iz Enciklopedije simbolov)

Drama Črni kos nas pelje na turbulentno potovanje nenavadnega para, kjer skozi preteklost in zamegljene čustvene pokrajine prispemo do končnega cilja, ki nam nazorno demonstrira nemoč človeškega razuma na bojnem polju čustev.

Črni kos (Blackbird) je začel svojo pot kot velik uspeh na edinburškem Fringe festivalu, kmalu zatem, leta 2007, pa je Harrower zanj prejel prestižno nagrado Laurence Olivier za najboljše novo dramsko besedilo. Po krstni uprizoritvi v režiji Petra Steina naleti na izjemen odziv, tako občinstva kot tudi stroke. Briljantnost Harrowerjevega dela je predvsem v dotikanju globin, ki se jih ponavadi zavoljo lastnega moralnega udobja izogibamo in ki razgaljajo posplošene moralne drže kot protezo izgubljenega občutka za etično.


Avtor: David Harrower
Prevajalka: Alja Predan
Režiser in scenograf: Rene Maurin
Lektorica: Maja Cerar
Oblikovanje luči: Janez Kocjan
Oblikovanje plakata: Neja Engelsberger, Saša Kerkoš


Premiera: 10. maj 2009, Dvorana Duše Počkaj, Cankarjev dom

Producent: Imaginarni
Koproducent: Cankarjev dom

Predstava je bila leta 2009 uvrščena na slovenski Festival komornega gledališča, kjer je Janez Starina za vlogo Raya prejel nagrado Satir.


Kritike in medijski odzivi: