ensl


Predstava-Marlene Dietrich.jpg
Foto: Mare Mutić

Marlene Dietrich

»Dame in gospodje! Čudovita, misteriozna, fatalna in seksapilna Marlene Dietrich!«

Filmska igralka, pevka in goreča nasprotnica Hitlerja in nacizma so samo najvidnejše izmed življenjskih vlog Marlene Dietrich. Krstna uprizoritev teksta Nebojše Pop-Tasića razpira prav teme slave, ljubezni, vojne in domovine in se skozi prefinjen režijski pristop poigra tudi z vprašanjem igralca. Kakšne drame se dogajajo v zaodrju, preden se razgrne zavesa in Zvezda zablesti v vsem svojem sijaju?

V predstavi v slovenskih prevodih zaživijo tudi Marlenine najbolj znane pesmi: Lili Marleen, Jaz se popolnoma ljubezni predam, Iluzije, Nabrita Lola, Sem le žigolo, V Berlinu me še čaka kovček sna in druge.

Legendarna hollywoodska igralka Marlene Dietrich velja za eno največjih in najbolj skrivnostnih filmskih in pevskih ikon 20. stoletja. Svojo kariero igralke in pevke je izoblikovala v najtršem obdobju gospodarske krize med obema vojnama, z Lili Marleen usodno zaznamovala čas 2. svetovne vojne ter se v zgodovino zapisala z nepozabnimi filmskimi vlogami, glamurozno pevsko kariero in protinacističnim prepričanjem. Njena razburkana življenjska in umetniška pot, njen odnos do fašizma in nacizma, njena strma igralska kariera v Hollywoodu, njene nepozabne pesmi in njene erotične zveze so več kot hvaležna snov za predstavo o ženski, ki je iz sebe naredila mit in se ob tem celo postarala.


Režiser: Primož Ekart
Dramaturginja: Simona Hamer
Kostumograf: Alan Hranitelj
Lektorica: Maja Cerar
Prevajalka songov: Ksenija Vidic
Pianist in korepetitor: Davor Herceg, Joži Šalej
Oblikovanje svetlobe: Janko Oven, Drago Cerkovnik
Oblikovanje maske: Matej Pajntar, Gabrijela Fleischman

Igrajo:
Bernard: Miha Rodman

Premiera: 1. in 2. decembra 2012, stolp Škrlovec

Producent: Prešernovo gledališče Kranj
Koproducenta: Imaginarni, ŠKUC

Predstava je bila uvršena v tekmovalni program 14. mednarodnega festivala komornega gledališča Zlati lev .
Vesna Penarčič je za vlogo Marlene Dietrich dobila zlatega leva za dosežke v gledališki umetnosti.


Kritike in medijski odzivi: