ensl


Predstava-Poročena s seboj.jpg
Foto: Peter Uhan

Poročena s seboj


Zgodba o Charlotte von Mahlsdorf, transvestitu, ki se je rodil kot Lothar Berfelde (1928-2002), je zgodba o moškem, ki se je oblačil kot ženska in preživel nacizem tretjega rajha in totalitarizem Vzhodne Nemčije.

Biti drugačen od večine je zelo težko tudi v demokraciji, v totalitarnih sistemih pa je preživetje stvar iznajdljivosti, poguma in trdne odločenosti. V monodrami Primož Ekart odigra več kot dvajset različnih vlog. Z uprizoritvijo glavne junakinje kot celostnega karakterja: šarmantne, inteligentne, pa tudi nepopolne, je Poročena s seboj subverzivno delo, ki ne podleže stereotipom in poenostavitvam, ampak prisili gledalca, da se sooči z resničnim človekom.

Drama Poročena s seboj (I Am My Own Wife) je bila leta 2004 nagrajena s Pulitzerjevo nagrado za dramatiko. Dramatik in scenarist Doug Wright se je z Charlotte von Mahlsdorf srečeval v letih med 1992 in 1994. Poročena s seboj je tako nekakšen dramatizirani življenjepis Mahlsdorfove, v katerem avtor zajema gradivo iz pogovorov z njo, iz njenih pisem in objavljenih pričevanj.

Avtor: Doug Wright
Prevajalka: Lija Pogačnik
Režiser in scenograf: Primož Ekart
Kostumografka: Elena Fajt
Glasba: Silence
Oblikovalec luči: Andrej Hajdinjak

Igra: Primož Ekart

Premiera: 8. februar 2007, Dvorana Duše Počkaj, Cankarjev dom

Produkcija: Imaginarni Koprodukcija: Cankarjev dom


Kritike in medijski odzivi: