ensl


Predstava-ZGODBA O NEKEM SLASTNEM TRUPLU ALI GOSTIJA ALI KAKO SO SE ROMAN ABRAMOVIČ, LIK JANŠA, ŠTIRIINDVAJSETLETNA JULIA KRISTEVA, SIMONA SEMENIČ IN INICIALKI Z.I. ZNAŠLI V OBLAČKU TOBAČNEGA DIMA.jpg
Foto: Primož Ekart

ZGODBA O NEKEM SLASTNEM TRUPLU ALI GOSTIJA ALI KAKO SO SE ROMAN ABRAMOVIČ, LIK JANŠA, ŠTIRIINDVAJSETLETNA JULIA KRISTEVA, SIMONA SEMENIČ IN INICIALKI Z.I. ZNAŠLI V OBLAČKU TOBAČNEGA DIMA

V tej predstavi imate vi – cenjeno občinstvo – možnost preživeti intimen večer v družbi eminentnih gostov, kot so Roman Abramovič (ki nima nič opraviti z resnično osebo Romanom Abramovičem), lik Janša (ki nima nič opraviti z likom Janša, predsednikom vlade Republike Slovenije iz predstave Slovensko narodno gledališče Janeza Janše), štiriindvajsetletno Julio Kristevo (ki tudi nima nič opraviti s štiriindvajsetletnico z istim imenom, ki ji je usoda namenila postati slavna filozofinja in še veliko več, kar ni omenjeno niti na Wikipedii)), Simona Semenič (ki nima nič opraviti z resnično osebo Simono Semenič, avtorico drame) in inicialki z. i. (s tem, da lahko z. predstavlja prvo črko imena Zlatan in i. prvo črko priimka Ibrahimović , vendar – kot že vemo – inicialki z.i. ne predstavljata švedskega nogometaša). Specialiteta menija predstave je Truplo, vzhodno truplo, če smo natančni, ki se nam bo, utelešeno v pravi igralski zvezde, tudi pridružilo.

Vabljeni in dober tek!

Dramski tekst Simone Semenič, dvakratne Grumove nagrajenke, izpostavlja razliko med tistimi, ki žrejo in tistimi, ki so požrti, ter nas subtilno pripelje do vprašanja, kje je naše mesto za svetovno mizo in kolikšna je naša odgovornost.

Krstna uprizoritev drame temelji na konceptualni režijski odločitvi o premiku iz javnega (gledališkega) prostora v zasebni prostor stanovanja Ekartovih. Predstava, ki gradi na detajlih in se osredotoča na igralca in razpon njegovih izraznih sredstev, ima močno politično noto, poleg tega pa se inovativno spogleduje z meta-gledališkim in intertekstualnim. Intimna zasedba šestih gledalcev ima tako privilegij gledati dobro uro trajajočo predstavo, v kateri Iva Babić in Branko Jordan vehementno in precizno preigravata več kot deset likov.

Avtorica: Simona Semenič
Režiser: Primož Ekart
Dramaturginja: Simona Hamer
Kostumografka: Elena Fajt
Lektorica: Maja Cerar


Premiera: 13. november 2011, Kongresni trg 5
Producent: Imaginarni

Šeligova nagrada za najboljšo predstavo 42. Tedna slovenske drame. Nagrada občinstva na 42. Tednu slovenske drame.
Nagrada Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije (DGKTS) za najboljšo uprizoritev sezone 2011/2012.
Druga nagrada občinstva na 46. Bitef festivalu.
Predstava je bila uvrščena v tekmovalni program 47. Festivala Borštnikovo srečanje in v tekmovalni program 46. Bitef festivala.


Kritike in medijski odzivi: